УКР РУС
15-55 (зі стаціонарного) +38 (050) 345 1555 +38 (067) 345 1555 Сартана 54-05-00 096-754-05-00

Наші новини: Пільги на оплату ЖКП

   10 вересня 2015
Уряд взяв курс на переведення деяких пільговиків на адресну та монетарну допомогу. З 1 липня критерієм для надання таких пільг де-юре є середньомісячний сукупний дохід сім’ї, втім де-факто він запрацював в серпні.

Уряд взяв курс на переведення деяких пільговиків на адресну та монетарну допомогу. З 1 липня критерієм для надання таких пільг де-юре є середньомісячний сукупний дохід сім’ї, втім де-факто він запрацював в серпні.

З 1 липня 2015 року окремим громадянам пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються за умови, що сукупний дохід родини не перевищуватиме соціальної податкової пільги — 1710 грн на місяць, постановою №389 Кабінету Міністрів було затверджено Порядок надання відповідних пільг із урахуванням зазначеної умови. Зокрема, визначено механізм реалізації права на отримання пільг із оплати послуг за користування житлом (квартплата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), комунальних послуг (централізоване постачання холодної води та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, вивезення ТПВ), паливом, скрапленим газом, телефоном, а також послуг із встановлення квартирних телефонів залежно від середньомісячного сукупного доходу сім’ї осіб, які мають право на пільги згідно із законодавчими актами. 

Його дія поширюється на пенсіонерів із числа працівників міліції; осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та зараховані до ІІІ категорії; пенсіонерів із числа працівників освіти та охорони здоров’я, учасників війни; осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, їхніх вдів та батьків; осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, їхніх вдів та батьків; жертв нацистських переслідувань; пенсіонерів із числа артистів (Закон «Про культуру») і найчисленніша категорія — діти війни.

 «Згідно з затвердженим Кабміном порядком, органи соцзахисту мають визначити, чи мають право нинішні пільговики на те, щоб продовжувати отримувати ці пільги нині», — пояснив заступник Міністра соціальної політики Віталій Мущинін на одній із зустрічей.

 За його словами, підхід буде таким: щодо непрацюючих пенсіонерів — на підставі даних Пенсійного фонду України, щодо інших осіб — на підставі декларації та довідки про доходи пільговика за попередні 6 місяців. Після цього управління соцзахисту мають надати управлінням-надавачам послуг списки тих, хто матиме право на отримання пільг. Ті, у свою чергу, нараховуватимуть пільги в установленому законом порядку на наступні 6 місяців. Після закінчення цього терміну органи соцзахисту мають знову визначити право пільговика отримувати пільги на наступний період. Окрім того, такій людині надаватимуть довідку про її право на отримання інших видів пільг із урахуванням доходу: забезпечення ліками, зубопротезування тощо.

 Примітно, за оцінками Мінсоцполітики, під дію нового механізму підпадають близько 4,7 млн пільговиків. Прогнозовано з них, близько 3,7 млн збережуть свою пільгу, а 960 тис. її можуть втратити. Таким чином, беручи до уваги, що впродовж місяця органам соціального захисту потрібно визначити право великої кількості людей на подальше отримання пільг, наприкінці червня уряд прийняв постанову №446 щодо перехідного періоду запровадження норми отримання пільг із урахуванням доходів. Вона набула чинності з 1 липня 2015 року.